Smaskig hälsomat

Bästa maten för dig som tränar

Träning på alla nivåer, motion såväl som elit, ökar cirkulationen i kroppen. Rörelse sätter igång hela systemet och ju renare detta system är, desto mindre avlagringar och gifter kroppen behöver göra sig av med, desto bättre mår man – och mer kan man prestera.

Allting hänger på vad du stoppar i dig. Naturligtvis är rökning en faktor som skapar obalans och ohälsa eftersom gifterna cirkulerar runt i ditt blodomlopp. Om du istället inte röker och äter naturlig mat som du kombinerar med nyttiga oljor som exempelvis fiskolja och vitlöksolja, eller hel färsk vitlök rensar du kroppens system och blodet flödar lättare till och från hjärtat. Alla delar får cirkulation och kroppen känner sig harmonisk. Fiskolja och vitlök är en ännu bättre cirkulationsboost än prestationshöjande mindre naturliga medel eller drycker.

Protein och kolhydrater

Protein är kroppens byggstenar, och om du minskar på det röda köttet behöver du istället tillföra exempelvis linser, bönor, kikärtor eller andra vegetabiliska proteiner. Om du tränar hårdare förbrukar du mer, det idealiska är att alltid anpassa sitt intag efter sin aktivitet. Kolhydrater är ett viktigt intag för en tränande person – och framförallt ger socker inte det du vill ha, det är snabba kolhydrater som är tröttande. Havregryn är ett exempel på en långsam kolhydrat som ger kraft längre.