Olika sorters mat

Julmat i Stockholm

När det är högtider i Sverige äter man ofta olika maträtter som hör högtiden till. Det vill säga till sommaren äter man midsommarmat, vid påsk äter man påskmat och till julen äter man julmat. När julen närmar sig erbjuder väldigt många restauranger julbord. Om man vill besöka ett julbord Stockholm kan man hitta det på de flesta restauranger. På restaurang La Botanica finns ett av Sveriges största julbord där det bjuds på bland annat sill, skaldjur, köttbullar, Janssons frestelse och en mängd med efterrätter. Förutom de klassiska rätterna man har på ett julbord kan man även äta både asiatiskt och vegetariskt på La Botanica. Det är helt enkelt ett julbord som passar de flesta.

Klassiska julbordet

På ett klassiskt julbord bör det finnas julskinka, Janssons frestelse, olika typer av sill, lax, köttbullar, prinskorv och gröt. Men på senare tid har restaurangerna utvecklat julborden och följt olika matkulturer, så nu är det vanligt att man hittar en salig blandning av mat på julborden. Dock finns det fortfarande en del som föredrar det klassiska julbordet och givetvis kan man hitta det med. På julbordet är det alltid fullt med mat och det är ett tillfälle för alla familjemedlemmar att samlas och äta gott tillsammans. Det är en tradition som funnits länge och kommer förmodligen alltid att finnas framöver.

Blandad mat på julbordet

Eftersom många idag kommer från olika länder och alla inte äter exempelvis fläsk har man kommit med alternativa julbord. Det kan man se på många restauranger som följer olika matkulturer från många olika länder. På ett julbord kan man därför hitta massa olika maträtter, såsom asiatiskt, amerikanskt, samt mat från Mellanöstern. En del anser dock att det finns maträtter som man inte får missa på ett julbord och detta är till exempel julskinkan och Janssons frestelse. Dessa två rätter är de som är mest kända på ett klassiskt svenskt julbord och därför är dessa väldigt viktiga enligt svensk tradition.