Olika sorters mat

Mat och vin tillsammans

Att dricka ett riktigt bra vin som matchar maten perfekt är en upplevelse. Vin och mat kan lyfta varandra till nya höjder. Genom att införskaffa bra kunskap är det lättare att göra lyckade kombinationer när det kommer till mat och vin. Om du vill testa olika viner ska du kolla in vinoteket.se där du kan beställa alla möjliga viner. När du beställer från vinoteket.se kan du får vinet levererat hem till dörren fraktfritt. Om du vill ha inspiration när det kommer till olika viner kan du alltid beställa en temalåda från vinoteket.se.

Flaskornas form kan ge vägledning

Det finns några bra tips som du kan testa för att bli bättre på att kombinera olika typer av mat med olika viner. En av de viktigaste sakerna som du ska tänka på när det kommer till att välja vin till mat är att kraftig mat kräver ett kraftigt vin. Mat som är mer subtil passar bättre ihop med vin som har mer diskreta toner. Att titta på flaskornas form kan även ge dig en viss vägledning. Flaskor som är mer runda till formen av bordeauxtyp innehåller ofta kraftigare viner. Medan flaskor med en smal modell av bourgognetyp oftast innehåller viner som är mer mjuka.

Söt mat och söta viner

Mat som innehåller mycket syra passar till syrliga viner, det är bra att lägga på minnet. Söta viner passar till mat som är söt. När det kommer till söt mat ska du alltid servera ett vin som är sötare än det du serverar. Om du ska äta grillat är det bra att välja ett vin som innehåller mycket frukt. Grillade rätter har inte sällan en söt karaktär. Tillbehör har också oftast mycket sötma i sig. När du då väljer ett vin som har mycket frukt i sig kommer det att upplevas som sött även om det inte är det egentligen.

Fett och umami

Den femte grundsmaken som är umami passar bra med viner som har en tydlig sötma. Exempelvis fungerar grönmögelostar väldigt bra ihop med portvin. Salt har en dämpande effekt på syra och strävhet. Fett ger smak men kan i vissa lägen lägga sig över smakerna som ett täcke. Till feta maträtter som exempelvis lax fungerar pinot noir eller en riesling. Dessa viner har mycket syra, vilket spjälkar fettet och gör att smakerna kan träda fram. Fett i mat gör att syran i vin mildras, vilket gör att vinet kan upplevas som fruktigare.