Olika sorters mat

Näringsrik mat för kroppen

Kroppen behöver mat för att kunna fungera som den ska. Du överlever helt enkelt inte utan någon form av mat. Det spelar dock roll vilken mat som du äter. Olika livsmedel påverkar din kropp och det finns både bra och dålig mat för kroppen. Något som alltid påverkas av vad du äter är tänderna. De är väldigt utsatta för påfrestningar. Många livsmedel skapar förutom ett syraangrepp även missfärgningar. Om du har fått missfärgade tänder kan du göra en tandblekning för att återfå den vita färgen de en gång hade.

Blek tänderna för ett fint leende

En tandblekning kan du enkelt göra hemma. Det finns olika typer av tandblekning, läs på om olika alternativ och beställ hem det du tycker är bäst. Tänk på att du kan få bleka tänderna mer än en gång för att uppnå ditt önskade resultat. Det är om tänderna haft mycket missfärgningar det kan krävas mer än en gång och beroende på hur vita du vill ha dem. För att tänderna ska må bra är det bra att inte småäta för mycket och undvika att äta väldigt söta saker i tid och otid.

Ät långsamt och medvetet

För att din kropp ska må bra i det långa loppet och fungera på ett bra sätt är näringstäta livsmedel det du ska satsa på. Mat som innehåller mycket näring gör att risken för ohälsa minskar. Förutom att äta bra mat ska du även äta lagom mycket. För att kunna äta lagom stora portioner är det viktigt att du äter i ett långsamt tempo så att du har tid att hinna känna mättnadskänslan. Om du är jättehungrig är risken stor att du äter snabbt och för mycket.

Fokusera på att äta mycket frukt och grönt

När du äter en balanserad kost som består av fisk, fullkorn, nötter, grönsaker, frukt och bra fett får du i dig den mängd proteiner, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler som kroppen faktiskt behöver. Försök att äta så mycket olika frukter och grönsaker som du kan på en vecka för att få i dig olika näringsämnen. Att äta mat som är lagad från grunden på bra råvaror är att föredra. Det är dock inte alltid att det fungerar i vardagslivet, vilket är okej. Så länge du mestadels äter bra finns det utrymme för mindre bra mat.