Olika sorters mat

Raw food – trendigt, smaskigt och nyttigt

Det dyker upp raw food restauranger lite här och där och det är mycket gott. Man kan till och med få tag i chokladbollar som raw food – superläckert! Det intressanta är hur mycket man kan göra av exempelvis en vanlig grönsak. För den som inte är så förtjust i grönsaker är rawfood toppen då den kombinerar flera olika naturliga råvaror och gör det extra gott.

Raw food – rent och naturligt

Raw food är ”levande” mat, det vill säga den lagas försiktigt på lägre temperaturer för att näringsämnena ska behållas intakta och av god kvalitet. Mycket av rawfood är okokt men det beror på vilken filosofi man har och hur man väljer att äta.

Avsikten med raw food är att äta rent och naturligt för att bibehålla näringen i maten så att den inte förstörs genom t ex kraftig upphettning. För att mat ska klassas som raw food får tillagningstemperaturen inte överstiga 42 grader Celsius. Raw food är speciellt just för att det är rå mat, men egentligen är detta inte konstigt alls. Människor har ätit rå mat sedan urminnes tider, medan mat trender kommit och gått har raw food alltid funnits. Det råder ingen tvekan om att detta är en mycket hälsosam kost.

Av vilka anledningar bör du testa raw food?

Det finns mängder av anledningar! Är du en cool trendmänniska är detta en anledning, vill du äta hälsosamt – du och din familj, kanske lära dina barn – är det ännu en anledning. En betydande anledning är också vårt klimat. När du väljer ekologiska produkter, eller närproducerade produkter, främjar du naturliga och miljövänliga jordbruk samt den mångfald av djur och insekter som tillhör kretsloppet. Jorden och klimatet är förstås viktigt, om du lagar mat som är naturlig och som du kan göra kompost av minskar energiförbrukning och annan miljöförsämring.