Kockyrket och framtiden

Hur blir man kock?

Vill du bli kock? Det är ett roligt och kreativt yrke och du kan välja flera olika inriktningar. Gillar du desserter och bakelser kan detta bli din inriktning, gillar du italiensk mat kan du satsa på det, vill du laga husmanskost kan du göra det – eller varför inte a la carte? En grundutbildningen behövs dock innan du går vidare mot specialisering och den viktigaste faktorn är att du helt enkelt brinner för att laga mat. Det märks på maten om kocken gillar den!

Restaurangskola eller annan utbildning

Gymnasieskolan Stockholms hotell- och restaurangskola är ett bra val. Här satsar man på arbetsförlagda kurser vilket innebär att man får erfarenhet på arbetsplatsen. Skolan har en spännande utbildning inom restaurang- och livsmedelsprogrammet som riktar sig mot kök och servering.

Om du inte går gymnasiets kockskola och ändå vill studera till kock finns det flertalet andra kockutbildningar att välja mellan, exempelvis finns det flera folkhögskolor som har dessa. Ibland kan man också vilja studera till kock utomlands, kanske i det land vars mat man är intresserad av.

När du utbildat dig finns flera möjliga vägval. Du kan lära dig i branschen och satsa på karriär där du börjar jobba i kök och arbetar dig upp till chefskocksjobbet. Ett annat alternativ är att öppna cateringföretag eller egen restaurang, det beror på om du är en entreprenörstyp eller inte. Vill du driva eget?

Möjligheterna efter kockutbildningen är många, det handlar om att välja och satsa på det du brinner för, lära mer om just det området och fokusera vidare på ditt mål.