Olika sorters mat

Matens roliga historia

Förr i tiden var svenska hushåll självförsörjande – ända fram till sekelskiftet och 1900-talets början. Man fångade fisk och vilt, hade egna djur och köpte egentligen mestadels endast salt. Och salt var svårt att få tag i. På vintern åt man konserverad frukt och grönsaker som man tagit in på sommaren. På 1700-talet åt man dem råa. Något man också åt mycket av var gröt och välling. I det hela en ganska hälsosam kost. Bär har i alla tider varit en källa till vitaminer, både bär från skogen och trädgården. Vi har också alltid ätit olika grödor som havre, vete, råg och kornmjöl.

Kulturell påverkan utifrån

Idag är intresset för mat från olika länder mycket stort, förr i tiden hände det per automatik då man fick kontakt med andra länder – exempel på detta var när katolicismen kom till Sverige. Under fasteperioden blev den torkade fisken och äggen mycket populär mat. På 1600-talet kom nya matinfluencer från Frankrike och Karl XII tog med sig kåldolmar från Turkiet. Egentligen är det inte så många maträtter som vi har idag som är typiskt ”genomsvenska”. Överallt i våra maträtter finns influencer från andra länder. Flera såser kommer från Asien och Frankrike som exempelvis ketchup och bearnaise.

Pizza från Italien, sushi från Japan, kebab från mellanöstern och de saftiga amerikanska hamburgarna och alla sorters gourmetburgare som följt efter. I många svenska hem lagas det också ”fusion-mat” vilket betyder att svensk mat korsas med utländska kryddor för att ge smak av båda världarna. Vi har också börjat tänka hållbart och ekologisk när vi väljer hur vi äter. Matkultur har plötsligt blivit superintressant!

Finns det typisk svensk mat?

Ja, det finns helsvensk mat – och den är mycket smaskig och läcker. Falukorv, renskav, saffranspannkaka – mums! Vi har knäckebröd och filmjölk, traditionell spettekaka och vi kokar potatis hela tiden. Men det som är mest känt är de svenska köttbullarna. På de flesta platser i världen som du reser till vet man vad svenska köttbullar är, och IKEA sprider de svenska köttbullarna till alla länder där det finns ett IKEA-varuhus.

Vi har också svenska kockar som är internationellt framgångsrika och som hjälper till att sprida det skandinaviska köket i världen med bland annat inhemska svampar och skogsbär. En ekologisk trend har redan startat och förespråkas av flera mat-gurus. Det kommer nya sorters husmanskost och mer årstidsbetonade råvaror.

Vad är raw food?

Raw food är ”rå mat”, mestadels okokt, obearbetad mat. En sådan diet kan exempelvis innehålla grönsaker och frukt, frön, ägg och kött. Det kan också innehålla godsaker som gröna smoothies gjorda på grönsaker. En blender är bra att ha, då kan du skära upp grönsakerna och göra jättegoda drycker, toppa med lite citron kanske.

Mathistoria är roligt eftersom så många influencer har kommit in utifrån, och fler är på väg. Det är frestande att lägga mat från alla möjliga länder på ett stort bord och bara blanda! Gott!